Kumpen gaat nog een stapje verder met het BIM-model van hun nieuwe kantoor

Prev Next

Ondertussen is BIM (Building Information Modelling) bij Kumpen uitgegroeid tot een standaardwerkwijze bij bouwprojecten. Dankzij BIM kunnen er betere bouwresultaten worden afgeleverd. Bovendien laat het toe de opdrachtgever doelgerichter te begeleiden bij het nemen van beslissingen en de communicatie met het ontwerpteam optimaler te laten verlopen. Zo wordt niet alleen een efficiënte uitvoeringsfase mogelijk met een maximum aan kwaliteit en veiligheid, maar ook een optimaal as-builtdossier dat bruikbaar is in de gebruiksfase.

Het nieuwe kantoorgebouw biedt Kumpen een unieke kans om zoveel mogelijk voordelen van BIM te benutten. Eigenlijk komt het vaak neer op pure win-winsituaties, want iedereen ziet er het nut van in en haalt er voordeel uit.

  • Onderhoud, “beginning with the end in mind”: aangezien W-Care (Willemen Groep) het onderhoud van het nieuwe gebouw op zich zal nemen, heeft Kumpen met hen het eerste BIM-overlegmoment gehad. Als onze collega’s in Hasselt hun immers een bruikbaar BIM-project kunnen bezorgen halen ze er beiden een voordeel voor de komende decennia uit, want W-Care zal het BIM-model bij ingebruikname aan hun onderhoudssoftware koppelen.
  • Gebruikers: wij geven onze collega’s graag de mogelijkheid om hun nieuwe werkplek op voorhand virtueel in te kijken. Op die manier verhogen we niet alleen hun betrokkenheid, maar kunnen we ook nog rekening houden met eventuele bezorgdheden of suggesties.
  • Virtuele oplevering: vooraleer Kumpen start met de bouw van het kantoorgebouw, werken ze het eerst volledig virtueel uit omdat ze alle ontwerpbeslissingen willen nemen vóór de start van de echte bouwwerken. Daarom hakken ze nu de laatste knopen over de afwerkingsmaterialen door, ook al is er nog niet met de ruwbouw gestart.
  • 4D-simulatie: voor elk project maakt Kumpen een planning op en voor BIM-projecten gebeurt dat door een link met het BIM-model. Ze breiden een 3D-model uit met de dimensie tijd, wat een 4D-model wordt genoemd. Voor het nieuwe kantoor in Hasselt gaan ze nog een stapje verder zodat ze ook de werfinrichting en de nodige veiligheidsvoorzieningen zeer gedetailleerd virtueel kunnen simuleren.

     
15 maart, 2018 - 12:00

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.