Nieuwe Belgische ambassade in Kinshasa is eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika

Prev Next

De nieuwe Belgische ambassade in de Congolese hoofdstad Kinshasa is klaar voor gebruik. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders knipte maandag het lintje door. Met een kantoorruimte van 5.371,5 m² op een terrein van 1,3 hectare is de ambassade de grootste diplomatieke post van België in het buitenland. Een deel van het gebouw is bestemd voor de Nederlandse en Luxemburgse vertegenwoordiging in de Democratische Republiek Congo.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken koos Willemen in 2014 als hoofdaannemer van de nieuw te bouwen ambassade in Kinshasa, het design is van de hand van A2M uit Brussel en het lokale JLP Concept. Het was voor Willemen de allereerste opdracht op het Afrikaanse continent en daarom een absolute mijlpaal. Drie jaar later telt onze groep al een aantal referenties in Afrika en daar komt de ambassade in Kinshasa vandaag dus bij.

Het team van Willemen in Congo bestond in totaal uit zes mensen. Ze werkten dagelijks nauw samen met lokale bouwvakkers. Het gebouw zelf is een luchtdichte betonstructuur met aluminium buitenschrijnwerk. Daarbij werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal beschikbare materialen. “De tropische hitte en hoge luchtvochtigheid leggen speciale technische eisen op. Regen en wind kunnen in Kinshasa uit alle richtingen komen. De vier gevels moeten er op dezelfde manier tegen bestand zijn”, legt directeur buitenlandse operaties (Afrika) Wim De Grauwe uit.

Blowerdoortest

Daarom werd de ambassade de voorbije maand onderworpen aan een luchtdichtheidstest. Met behulp van een ‘blowerdoor’ werd het luchtverlies in het gebouw gemeten. De blowerdoor bootst de natuurlijke drukverschillen na die worden veroorzaakt door de windbelasting op het gebouw. Bij een passiefgebouw mag de gemeten waarde niet meer dan 0.6 luchtwisselingen per uur bedragen. Wim De Grauwe: “Met trots kunnen we meedelen dat de nieuwe ambassade een waarde van 0,56 behaalde. Daarmee is de Belgische ambassade in Kinshasa het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.”

Atrium

Het gebouw bestaat uit twee modules, die met elkaar verbonden worden door een 14 meter hoog atrium met geventileerd dak. "Het atrium is het publieke deel van de ambassade. Het is tegelijk een binnen- en een buitenruimte met een onthaaldesk, diverse loketten, eetkeukentjes en zelfs een 'speakers corner’. Vanuit het atrium heb je zicht op de passerelles en wandelgangen van de besloten verdiepingen, waar de diplomaten, de militaire vertegenwoordigers en de verschillende afvaardigingen hun stek hebben”, vertelt De Grauwe. “Het grote atrium laat het daglicht binnenvallen tot in het hart van het gebouw. De lichtinval in de kantoren is eveneens erg uitgekiend. De zonweringen, die bovendien het gevelbeeld een speels en dynamisch uitzicht geven, zijn zo geplaatst dat er overal voldoende daglicht binnenvalt.”

VIP-dak

De vijfde verdieping bestaat gedeeltelijk uit een wandeldak dat als terras kan fungeren bij VIP-ontvangsten. Je vindt er ook een restaurant. De klimaattechnische groepen staan op het dak, waar witte kunststofbanen een groot deel van het zonlicht reflecteren.

Enkele weetjes. Wist je dat …

… de draagstructuur van de ambassade bestaat uit beton en het gevelmetselwerk werd uitgevoerd in betonstenen?
… veiligheid voorop staat in de nieuwe ambassade en we ook zelf alle infrastructuur op vlak van beveiliging en toegangscontrole hebben aangelegd?
… de bouw van deze ambassade onze allereerste opdracht was op Afrikaanse bodem, maar dat de groep intussen nog 2 andere projecten realiseerde op het continent: een industrieel platform voor Danone en industriële gebouwen voor havenbedrijf TMPA (beide in het Marokkaanse Tanger). 
… we opnieuw in de haven van Tanger sinds dit begin jaar met vier bedrijven uit de groep (Aswebo, Franki Construct, Cosimco en Van Wellen) bouwen aan de eerste geautomatiseerde containerterminal in Afrika?
… Cosimco binnenkort in het Marokkaanse Rabat start met de bouw van de Belgische ambassade daar?

 

28 november, 2017 - 09:45

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.