[TIMELAPSE VIDEO] Plaatsing nieuwe spoorwegbrug in Zottegem is huzarenklus

Prev Next

De nieuwe spoorwegbrug in de Erwetegemstraat in Zottegem is afgelopen weekend met succes geplaatst. Het plaatsen van de brug was het hoogtepunt van de werken van Willemen Infra die al maanden aan de gang zijn en nog tot november zullen duren. 

De nieuwe spoorwegbrug moet leiden tot meer veiligheid en een vlottere doorstroming van het verkeer. Eind mei werd de oude tunnel afgesloten. De nieuwe tunnel werd ter plaatse gemaakt. Hij is een stuk breder dan de oude, die niet toeliet dat twee wagens elkaar kruisten. Ook de trottoirs zullen breder zijn. Het afgelopen weekend werd de klok rond gewerkt. Vrijdag werden de sporen van de spoorlijn Geraardsbergen-Zottegem doorgesneden en werd de talud uitgegraven.

Zaterdagvoormiddag werd de tunnel die nog naast de talud stond, opgekrikt en met wagentjes op z'n plaats gereden. De rest van het weekend werd de talud hersteld en werden nieuwe sporen aangelegd. Om veiligheidsredenen was er geen treinverkeer mogelijk op de naburige lijn tussen Oudenaarde en Zottegem. De overvloedige regen in de nacht van vrijdag op zaterdag dreigde even roet in het eten te gooien, maar gelukkig was er genoeg reserve ingebouwd in de planning.

De brugkoker kost 812.000 euro en weegt 780 ton. Hij is vijftien meter lang, acht meter breed en 4,5 meter hoog. Het bouwen van de nieuwe spoorwegbrug heeft twee maanden geduurd. Dat gebeurde trouwens op de werf zelf. De spectaculaire werken lokten heel wat buurtbewoners. De komende maanden worden nieuwe rioleringen en nutsvoorzieningen aangelegd en daarna de nieuwe weg. In november wordt de brug vervolgens geopend voor verkeer.

Bekijk de reportage van TV Oost

 

21 juni, 2019 - 15:45

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.