Toekomstig politiebureau lokt 150 bezoekers op Oostendse open wervendag

Prev Next

De stad Oostende zette afgelopen zondag de hekken open van een aantal werven in de stad. Voor de inwoners een unieke kans om enkele gebouwen te verkennen en om de werken van dichtbij te volgen. Ook onze werf van het toekomstige politiecommissariaat aan de Lijndraaiersstraat werd opengesteld voor het publiek.

Bezoekers van het toekomstige politiecommissariaat dat sinds eind 2017 door Willemen en Democo wordt opgetrokken op de hoek van de Lijndraaiersstraat en de Veerbootstraat, kregen naast een rondleiding ook een toelichting en presentatie over het project zelf en hoe BIM er wordt toegepast. Met VR-brillen konden ze zelf zien hoe het politiekantoor er na oplevering zal uitzien.

Het nieuwe commissariaat krijgt een plek tussen het Mercatordok en het Maria-Hendrikapark, ter hoogte van de Luftschutzbunker. Willemen en Democo staan in voor het ontwerp, de bouw en de financiering. Het wordt een duurzaam en energievriendelijk politiehuis met een functionele indeling. Er wordt onder andere gewerkt met geothermie, warmtepompen en zonnepanelen op het dak. De parking van de dienstvoertuigen krijgt een groendak.

BIM

Bij de realisatie van het nieuwe politiecommissariaat wordt gebruik gemaakt van BIM. Dat betekent dat het bouwwerk wordt opgebouwd in een 3D-model dat alle gegevens van de ontwerp- en uitvoeringsfase tot de gebruiks- en onderhoudsfase verzamelt en verwerkt. “Het grootste voordeel wanneer alle partijen in één model werken, is dat iedereen altijd over dezelfde gegevens beschikt. Alle in het bouwproces betrokken partijen kunnen het BIM-model raadplegen en zo onmiddellijk zien waar eventuele knelpunten zich situeren. Deze nieuwe manier van werken laat toe om constructieproblemen uit te sluiten nog voor ze zich stellen op de werf zelf”, verduidelijkt projectleider Kenneth Laurent.

Ook in de uitvoeringsfase is het BIM-model een interessant instrument om meetstaten, aankoopdossiers, voortgangsstaten, werkplannen te genereren. Bovendien kunnen ook de modellen van de bouwpartners mee geïntegreerd worden. Kenneth Laurent: “Met BIM kunnen we een voor de opdrachtgever beter project afleveren. We kunnen een beter inzicht geven in het project, faalkosten worden al tijdens de ontwerpfase sterk gereduceerd en ook de communicatieprocessen versnellen en verbeteren, wat dan weer een positief effect heeft op de uitvoeringstermijn. Verder laat BIM toe om de informatie over het project op een efficiënte manier over te dragen naar de gebruiks- en onderhoudsfase.”
 

2 juli, 2018 - 10:00

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.