Willemen Groep tekent in op project ‘Less CO2’

Prev Next

Op campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver is het project ‘Less CO2’ gelanceerd. Binnen dit project helpen zestien master- en bachelorstudenten vijf ondernemingen om hun ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Willemen Groep gaat die uitdaging graag aan en tekent in op het project.

Het project ‘Meer doen met minder CO2’, kortweg ‘Less CO2’, kadert in de samenwerking tussen Voka – Kamer van Koophandel Mechelen en KU Leuven en Thomas More. Binnen deze samenwerking is ‘Less CO2’ het nieuwste project. “In het kader van ISO 14001 zijn we steeds op zoek naar verbeteringen. Deze samenwerking is voor alle betrokkenen een win-win situatie: bedrijven kunnen theoretische kennis omzetten in praktijk en de studenten leren het bedrijfsleven kennen”, zegt Ann De Broeck, milieuverantwoordelijke bij Willemen Groep.

De inzet hierbij is de ecologische voetafdruk van de deelnemende bedrijven terugdringen. De studenten werken een aanpak uit op vlak van energie, mobiliteit, afval, groene aankoop en logistiek. Na een nulmeting voeren de bedrijven de voorgestelde acties effectief uit. “De studenten zullen onze ecologische voetstap berekenen en het energieverbruik van de werven in kaart brengen, zodat we de energieverslinders daar kunnen opsporen en aanpakken”, aldus Ann De Broeck.

Een jaar later volgt een nieuwe meting van de ecologische voetafdruk, om na te gaan hoeveel verbetering al gerealiseerd is. Een volgend team van studenten zet het project dan voort. Bedrijven die door de inspanningen binnen ‘Less CO2’ na vier jaar 20 project minder koolstofdioxide uitstoten, ontvangen een award.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Willemen Groep. Wegenbouwer Aswebo heeft een samenwerking afgesloten met CO2logic om zijn CO2-uitstoot in kaart te brengen. Het haalde in mei zelfs een opdracht binnen omdat het tijdens de werken de laagste CO2-uitstoot zal produceren. Om de luchtemissie te verminderen schakelde het in drie van zijn asfaltcentrales over van vloeibare brandstof naar gas. Aswebo is ook lid van Groen Beton Vert, een vzw die het promoten en ontwikkelen van milieuvriendelijk beton als doel heeft.

26 juni, 2014 - 17:15