Willemen Infra produceert nu ook gecertificeerd beton in Lummen

Prev Next

Reeds decennialang produceert Willemen Infra op haar site in Lummen asfalt voor wegenbouwprojecten. En daar komt nu ook de productie van gecertificeerd beton bij. Het verhuisde hiervoor haar Hasseltse betoncentrale naar Lummen. Vorige week vond de eerste massaproductie plaats: 2.600 m³ voor de werf op de E313 in Beringen.

We gaan even terug naar de tweede helft van 2019. Toen werd beslist om de betoncentrale in Hasselt te verhuizen naar de site in Lummen. Het nodige studiewerk werd aangevat zodat - na de vereiste aanpassingen aan de lopende vergunningen - de verhuisoperatie kon worden gestart. “Tegelijk werd ook de site zelf grondig heringericht. Er werd onder meer in granulaatboxen voorzien voor de  grondstoffen voor zowel asfalt- als betonproductie. Iedere vierkante meter werd efficiënt benut. Dankzij de knowhow opgebouwd op de overige betoncentrales binnen onze groep, slaagden we erin om in een recordtijd de vereiste certificaten te behalen voor zowel droge betonproductie (TRA21) als voor wegenisbeton (TRA50)”, vertelt directeur asfaltproductie bij Willemen Infra Dirk Christianen. 

140 m³ per uur

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de centrale in Lummen een uitvoerige update te geven. De opslagcapaciteit van cement werd verhoogd tot bijna 200 ton, er werd een waterbuffer van 90.000 liter gebouwd en een waterrecuperatiebekken zodat spoel- en productiewater kan worden hergebruikt. De centrale haalt intussen een productiecapaciteit van 140 m³/u en is uitgerust met een spoelsysteem en additieventoevoeging om de meest performante betonmengsels te kunnen produceren.

“De hele klus werd geheel volgens de planning en binnen de vooropgestelde timing tot een goed einde gebracht. Vorige week vond trouwens de eerste grote non-stopproductie van meer dan 30 uur plaats. Het betrof de eerste fase van de productie van het wegenisbeton voor onze werf op de E313 in Beringen. Tussen donderdagochtend en vrijdagmiddag werd maar liefst 2.600 m³ beton geproduceerd én geplaatst. Een knappe prestatie van het ganse team en een geslaagde vuurdoop voor deze vernieuwde centrale op haar nieuwe stek”, aldus Dirk Christianen.

De komende weken zal de betoncentrale nog meer dan 10.000 m³ beton produceren voor de werf in Beringen en intussen lopen ook de eerste externe bestellingen van wegenisbeton binnen. Deze week start trouwens ook de asfaltproductie voor de vernieuwing van start- en landingsbaan 25R/07L op Brussels Airport. Het wordt dus een drukke zomer in Lummen.

Lees ook ‘Willemen Infra behaalt als eerste in België BENOR-certificaat wegenbeton’
 

14 juli, 2020 - 14:30

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben. Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.