KdG Hogeschool Kunstencampus Sint-Lucas - Antwerpen

Beschrijving 

Verbouwing en uitbreiding van Sint Lucas School of Arts, voorheen campus Markgrave van de Karel de Grote Hogeschool, tot nieuwe thuisbasis van de studenten van het kunstdepartement Sint Lucas Antwerpen en de opleiding fotografie van de hogeschool.

Willemen Construct stond in voor de ruwbouw wind- en waterdicht, de afwerking, de technieken en de
omgevingsaanleg.

De campus Markgrave – die in een ver verleden dienst deed als internaat – werd heringericht tot een inspirerende leeromgeving voor kunst- en fotografiestudenten. Het architectenteam van Atelier Kempe Thill werkte hiertoe een compacte, aantrekkelijke en open campus uit. De campus ondersteunt daarmee de cultuur van de relatief kleine opleidingen kunst en fotografie. Dat vertaalt zich in een gecombineerd renovatie- en nieuwbouwprogramma.

In het bestaande gebouw werden verder alle elektrotechnieken vernieuwd en waren verder enkele bouwkundige ingrepen nodig. Zo werd de bibliotheek omgevormd tot een duplex mediatheek door een nieuwe houten trap in te brengen. Op de derde verdieping kreeg de bestaande fotostudio extra ruimte door het dak anderhalve meter te verhogen in een complexe betonstructuur en door intern wanden weg te nemen.

Ook elders in het gebouw werden wanden verwijderd en werden vloeren en wanden bijgewerkt en hersteld om aan de nieuwe schoolfunctie te voldoen en om de school rolstoeltoegankelijk te maken. Naast klaslokalen en kantoren omvat het bestaande gebouw onder meer een refter, auditorium, mediatheek en tentoonstellingsruimte.

Atelierhuis
Het nieuwbouwvolume – het atelierhuis - laat zich kenmerken door zijn opvallende metalen, geperforeerde gevelbekleding in combinatie met rondom rondlopende glaspartijen. De betonnen structuur is volledig ter plaatse gestort, met veel aandacht voor de uitstraling van het zichtbeton. De betonnen plafonds zijn afgewerkt met een akoestische spuitpleister om de akoestiek te verbeteren.

De nieuwbouw telt 4 niveaus. In de kelderverdieping zijn technische ateliers voor beeldende kunsten gehuisvest (houtbewerking, gips, juwelen, …) inclusief de nodige speciale technieken (afzuiging) en zuurbestendige betonvloeren. Ramen boven het maaiveldniveau brengen daglicht in de ondergrondse verdieping.

De bovengrondse niveaus bieden werkruimtes voor de studenten: tekenwerk, schilderen, … en kunnen dankzij hun openheid – het gebouw telt maar een beperkt aantal dragende kolommen – flexibel worden omgevormd tot grote expositieruimte. Het volstaat de mobiele kastmodules te verplaatsen.

Een centraal atrium met open dakvenster is als het ware de centrale verdeelspil van de campus. Rond het atrium situeren zich drie bouwdelen met ieder een duidelijk, eigen karakter:

  1. klaslokalen en kantoren
  2. zones voor studie, recreatie en een mediatheek
  3. ateliers

Het verdelen van de studenten over de verschillende verdiepingen en tussen de twee gebouwen vroeg een complexe dubbele trapstructuur. Die dubbele trapstructuur vangt de niveauverschillen tussen beide gebouwen op.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Van Schoonbekestraat 147, Antwerpen, Antwerpen, België
Bouwheer 
Karel de Grote Hogeschool
Bedrag 
€6.165.000
Architecten 
Atelier Kempe Thill
Studiebureau 
BAS (stabiliteit), Studie 10 (technieken en EPB)
Oppervlakte bovengronds 
2 800m²
Oppervlakte ondergronds 
1 325m²
Uitvoeringstermijn
1 jaar 4 maanden
Start werken
10-2017
Einde werken
02-2019