Aswebo en Franki Construct pakken samen ring rond Aalst aan

Prev Next

De ring rond Aalst (R41) wordt helemaal vernieuwd. Drie gevaarlijke kruispunten krijgen een grondige heraanleg en er komt ook een nieuwe tunnel. De nieuwe ring zal vlotter en veiliger zijn en meer capaciteit hebben. Aswebo en Franki Construct hebben deze opdracht samen binnengehaald. De werken starten binnen enkele weken op en zullen 480 werkdagen in beslag nemen. De aannemingssom bedraagt ruim 41 miljoen euro.

Momenteel is het dagelijks filerijden op de ring in Aalst. Bovendien is het op sommige punten bijzonder gevaarlijk om de ring te kruisen. Om die problemen te verhelpen, komt er een tunnel onder zowel het kruispunt met de Gentsesteenweg (N9) als onder dat met de Raffelgemstraat. Deze tunnels zorgen er voor dat het lokale en het doorgaande verkeer van elkaar gescheiden wordt. Tussen de N9 en de Raffelgemstraat zijn er in- en uitritten naar de ondertunneling.

Het kruispunt van de Boudewijnlaan en de N9 wordt volledig heraangelegd. Er komt een grote rotonde met daaronder een tunnel. Het kruispunt van de Merestraat schuift zo’n honderd meter op. Fietsers hoeven het verkeer niet te kruisen en maken gebruik van twee fietstunnels. Ook de viaduct tussen de Ledebaan en de Verbrandhofstraat krijgt een onderhoud. De onderbouw wordt aangepakt en de brug krijgt een nieuw wegdek. Om de veiligheid te verhogen worden er tussen de twee verkeersstromen betonnen stootbanden geplaatst. Verder omvat de opdracht de heraanleg van de Gentsesteenweg tussen de Welvaartstraat en de Sinte-Annalaan. Er komen brede fietspaden, parkeerstroken, nieuwe voetpaden en een gescheiden riolering.

De ondertunneling van de twee kruispunten zorgt ervoor dat het centrum van Aalst minder belast wordt en buurtbewoners minder last hebben van omgevingslawaai. Op het tunneldak van de Raffelgemstraat komt een groendak, met ruimte voor fietsers en voetgangers.

Bovenstaand filmpje illustreert de nieuwe situatie. Meer info vindt u op www.ringaalst.be.

Aswebo en Franki Construct werken op dit moment ook samen aan de nieuwe A11 tussen Brugge en Westkapelle, de vernieuwing van de zeedijk in Wenduine en het nieuwe op- en afrittencomplex Schansakker in Oostakker.

21 april, 2015 - 17:00