Tom Willemen: "Bouwsector moet nieuwe technologiëen omarmen"

Prev Next

‘Spreek digi-taal’. Dat was donderdag de boodschap tijdens het dertiende BouwForum, traditiegetrouw het startschot van Batibouw. Maar liefst 1.400 mensen waren erbij, het bewijs dat de digitalisering de sector inspireert.

Met de digitalisering staat de bouwsector voor haar grootste werf ooit. De kansen daarbij zijn ongezien: bouwbedrijven zullen efficiënter bouwen, de economie nog meer stimuleren en de arbeidsmarkt een nieuwe impuls geven. Dat is ook de visie van onze CEO Tom Willemen: “Innovatie lijkt voor een bouwbedrijf vaak een hoge drempel om te nemen. De kunst bestaat erin om klein te beginnen met een aantal welomlijnde projecten. Zo zijn wij drones gaan inzetten om hoeveelheden grond en grondstoffen op te meten, gebruiken wij 3D-printers om hulpstukken voor bekisting te printen, laten wij kopers van appartementen hun nieuwe woning bezoeken in virtual reality en hebben wij smart glasses waarmee onze projectleiders vanop afstand hulp kunnen bieden op de werf.”

Een van de meest recente evoluties in de sector is BIM, ofwel Building Information Modeling, een digitaal model waarbij een gebouw als het ware virtueel gebouw wordt door alle bouwpartners samen, en dat bovendien op hetzelfde ogenblik. “In 2014 hebben wij gekozen om resoluut de kaart van BIM te trekken. Vandaag voeren we meer dan 40 procent van onze projecten uit met BIM. Het biedt enorm veel voordelen naar het halen van termijnen, het leveren van kwaliteit en het verminderen van faalkosten. Kortom, BIM laat toe om het hele proces beter te beheersen. Het is ook duidelijk dat er geen weg terug is. De hele sector zal moeten volgen; wij als hoofdaannemer, maar ook de architecten, studieburelen, onderaannemers en leveranciers. Zo niet dreigen ze de boot te missen”, zegt Johan Ceyssens, gedelegeerd bestuurder van Kumpen.

Tom Willemen: “In de tijd van mijn grootvader was het beste bouwbedrijf het bedrijf met de beste metsers. Nadien, in de tijd van mijn vader, moest je niet alleen de beste metsers hebben, maar ook de beste werf- en projectleiders. Ik ben van mening dat ook dat in de toekomst niet meer voldoende zal zijn. Het bouwbedrijf van de toekomst is het bedrijf dat al die slimme technologieën omarmt en gebruikt. En dus gaan we ook datascientists, ERP-, game- en appdeveloppers, change managers aanwerven om dat allemaal in onze processen te kunnen integreren.”

Meer informatie over het 13de BouwForum, alsook alle filmpjes die tijdens het event getoond werden, vind je hier.
 

17 februari, 2017 - 16:45