DronePort bewaakt door patrouillerende drones

Prev Next

DronePort, de toekomstige bedrijvencampus rond dronetechnologie in Brustem, zal vanaf volgend jaar door patrouillerende drones bewaakt worden. Als de nieuwe Europese dronewetgeving in België wordt toegepast, zullen steeds meer zelfstandige drones kunnen helpen met het beveiligen van gebouwen en terreinen.

DronePort zal in de komende zes maanden worden bewaakt door drones bestuurd door piloten. Nadien zouden de drones echter zonder piloot vliegen, wat een primeur in België is. Het project is een initiatief van DronePort, DroneMatrix, de stad Sint-Truiden, Willemen Groep, Seris Security, en de lokale politie en brandweer.

De drones zijn geprogrammeerd om op eigen initiatief een ronde te doen en waarnemingen te doen door middel van sensoren. Vervolgens kunnen de drones beelden streamen naar een meldingscentrale of bewakingsfirma, maar ook doorsturen tot in een politiecombi of brandweerwagen. Bovendien kunnen de drones ingeschakeld worden om bijvoorbeeld de evolutie van een gebouw en de architecturale planning via 3D-mapping te volgen. Het is echter niet de bedoeling van het project om bewakingsagenten te vervangen. In eerste instantie dienen de drones als ondersteuning en om de veiligheid van de agenten te garanderen.

Vanaf 2019 gaat de nieuwe Europese dronewetgeving van kracht, waardoor dronebewaking snel realiteit kan worden. "Het is de bedoeling om de betrouwbaarheid van het systeem aan te tonen", zegt CEO Frank Vanwelkenhuysen. "Dan zijn we ook mee in het grotere verhaal, dat zich in een Europese context afspeelt."

De opening van DronePort staat begin 2019 gepland. De campus zal onder andere een outdoor testcentrum bieden, een landingsbaan van 2,4 kilometer, flexdesks en moduleerbare kantoorruimtes voor meer dan honderd werknemers. De LRA-loods zal plaats bieden aan 55 vliegtuigen en kan uitbreiden tot 65 vliegtuigen. De toekomstige incubator wordt zo de perfecte uitvalsbasis voor start-ups en groeibedrijven in de drone- en luchtvaartsector. Bij het project hoort ook de bouw van een controletoren. De site wordt gerealiseerd door Kumpen. 

Dat Willemen Groep veel belang hecht aan dronetechnologie en ook zelf drones inzet tijdens zijn bouwprocessen lees je HIER.

www.droneport.eu
 

26 mei, 2018 - 18:00

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.