Eva Giolo wint derde Cedric Willemen Award

Prev Next

Willemen Groep en Mechels kunstencentrum nOna hebben vrijdagavond voor de derde keer de Cedric Willemen Award uitgereikt. De prijs ging naar Eva Giolo en haar “A Tongue Called Mother”, een film die de relatie uitbeeldt tussen taal, gebaren en verbondenheid. De award ontstond naar aanleiding van het overlijden van de jonge filmstudent Cedric Willemen.

Het idee om een award uit te reiken aan een jonge beloftevolle filmmaker kreeg in 2015 samen met nOna en de Contour Biënnale vorm. Cedric vormde daarbij de schakel. Hij was de zoon van de jongste broer van Johan Willemen en de neef van Tom, Katleen, Bram en Laura. Cedric was gepassioneerd door film en studeerde aan LUCA School of Arts in Brussel. Zijn passie en enthousiasme vielen er al snel op. Hij werd er door zijn docenten als erg beloftevol omschreven. Maar dan sloeg het noodlot toe. In de nacht van 7 op 8 maart 2015 verdween hij na een fuif in zaal Piaf in Antwerpen. Ondanks zoekacties opgezet door ChildFocus en de familie en zijn vrienden, was er een aantal weken geen spoor van Cedric. Tot zijn levenloze lichaam op 1 april 2015 werd opgemerkt in de Schelde, niet ver van de plaats waar hij voor het laatst gezien werd. Hij was pas 21 jaar jong.

Voor Willemen Groep is kansen geven aan jong talent en hen helpen ontplooien een kernwaarde in de bedrijfscultuur. De winnaar van de award ontvangt een bedrag van € 2.500 en wordt door nOna begeleid. Op die manier wil Willemen een jonge en beloftevolle videokunstenaar de kans geven om zich verder te ontplooien. Daarnaast dient deze award uiteraard ook om de herinnering aan Cedric, zijn talent en de persoon die hij was, levend te houden. De eerste Cedric Willemen Award werd in 2015 uitgereikt aan Nástio Mosquito. In 2017 won Christina Stuhlberger.

18 november, 2019 - 14:45