Woonzorgcentrum Annuntiaten krijgt eerste steen

Prev Next

Op vrijdag 11 december hebben Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen en Willy Geijsen, voorzitter van de vzw Annuntiaten Heverlee, de symbolische eerste steen gelegd van het nieuwe woonzorgcentrum Annuntiaten. Deze nieuwbouw wordt opgetrokken op het domein van het Heilig Hart Instituut aan de Naamsesteenweg in Heverlee.

Door de groei van de zorgafhankelijkheid van de zusters en de veroudering van de bestaande gebouwen drong de vraag naar een nieuwbouw zich op. Uit de zorgvisie bleek een sterke voorkeur voor kleinschalig wonen, en er moest rekening houden met de economische realiteit. Daarom werd er een zeer flexibel concept bedacht waarin leefgroepen van vier keer acht, twee keer zestien of één keer tweeëndertig personen mogelijk zijn. Elke groep van acht kamers is duidelijk herkenbaar, heeft zijn eigen toegang en kan onafhankelijk functioneren. Alle leefgroepen zijn gegroepeerd rond een centrale as die de publieke functies bevat en loodrecht aansluit op de bestaande gebouwen.

Duurzaamheid

De architectuur van het gebouw verwijst naar het erfgoed zonder het te imiteren en maakt gebruikt van sterke, natuurlijke materialen zoals cortenstaal en geëmailleerd glas. Het bestuur van de vzw Annuntiaten draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en koos bewust voor een lage-energiegebouw. Zo wordt er gebruikgemaakt van betonkernactivering, een beoveld, verwarming door middel van een pelletkachelsysteem, zonnepanelen voor warm water en fotovoltaïsche panelen om elektriciteit op te wekken. De gevels worden geïsoleerd met 15 centimeter polyurethaan in de spouw.

Twee fasen

Willemen en Van Roey zijn in juni samen gestart met de bouw het nieuwe woon- en zorgcentrum. De nieuwbouw omvat 96 rusthuiskamers en 27 assistentiewoningen over een oppervlakte van 11.500 m². Het project wordt uitgevoerd in twee fases. De speciale technieken werden per lot toegewezen aan nevenaannemers die Willemen en Van Roey zullen aansturen. Op de site zelf ruimen enkele gebouwen plaats voor hedendaagse en energiezuinige gebouwen. Het grootste deel van de gevels zal worden bekleed met metalen cassetten in geperforeerd cortenstaal. Het voorste blok zweeft als het ware boven een glazen volume. De aannemingssom bedraagt 10,9 miljoen euro. De werken zullen iets meer dan twee jaar in beslag nemen.

11 December, 2015 - 16:00