Karel de Grote-Hogeschool Campus Zuid - Antwerpen

Beschrijving 

Campus Zuid van de Karel de Grote-Hogeschool (KdG) verrijst op de terreinen van de voormalige koekjesfabriek van Biscuiterie Parein tegenover het Justitiepaleis in Antwerpen en moet vanaf het academiejaar 2016-2017 plaats bieden aan 5.500 studenten en 500 medewerkers.

De belangrijkste delen van het fabriekspand zijn behouden en krijgen een nieuwe bestemming als kantoorruimte, les- of praktijklokaal. Aan de Troonplaats en de Brusselstraat zijn delen gesloopt die worden vervangen door nieuwbouw. Het project omvat naast leslokalen onder meer ook een mediatheek, kantoren, een boekhandel, ondergrondse fietsstallingen voor 1.560 fietsen en 111 parkeerplaatsen. Een centraal binnenplein als hart van de campus zal het geheel licht en lucht geven. Rondom dat plein komen een centrale onthaalruimte, een ruime cafetaria, een leercentrum, een brede waaier aan multi-inzetbare les- en praktijklokalen en meerdere aula’s.

Campus Zuid wordt een duurzaam, energie- en milieubewust gebouw. In het gebouw zelf wordt gezorgd voor flexibel ruimtegebruik, buitengevels worden geïsoleerd en groendaken voorzien. Technieken en installaties zijn opgevat volgens energiezuinige principes (minimale CO2-emissie, maximale energiebesparing en zo veel mogelijk gebruik van hernieuwbare energiebronnen). Het project krijgt het label BREEAM ‘Excellent’.

Campus Zuid zal onderdak bieden aan de opleidingen rond zorgkunde, pedagogie en onderwijs. Ook de centrale hogeschooldiensten en de studentenvoorzieningen (KdG Stuvo) vinden hier hun thuishaven.

Categorie: Gebouwen; Onderwijs - Renovatie

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
Bouw van een nieuwe campus Antwerpen-Zuid voor de Karel de Grote-Hogeschool
Bijzondere kenmerken 
BREEAM Excellent
Brusselstraat 45, Antwerpen, Antwerpen, België
Bouwheer 
Karel de Grote-Hogeschool
Bedrag 
€37.818.534
Architecten 
RAU
Stramien
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen General Contractor, Van Laere
Oppervlakte bovengronds 
28 000m²
Oppervlakte ondergronds 
7 000m²
Uitvoeringstermijn
2 jaar 1 maand
Start werken
08-2014
Einde werken
09-2016