RAC Belair - Brussel

Beschrijving 

Het Rijksadministratief Centrum (RAC) in Brussel, gelegen achter de bekende Financietoren, werd omgetoverd tot het nieuwe hoofdkantoor van de Federale Politie. Na een intensieve asbestsanering werden de gevels, de bovenbouw met technische ruimtes en het interieur gesloopt. Blokken D en F van het complex werden verbouwd om tegemoet te komen aan de noden van de politie: ze kregen een hyperfunctionele inrichting en werden beveiligd volgens de allerstrengste eisen.

De eerste taak van het aannemersconsortium was ervoor te zorgen dat er opnieuw een degelijke ruwbouw kwam. Er werden nieuwe lift- en trappenkernen gemaakt en bovenop het dak kwam een structuur voor twee extra kantoorverdiepingen. Vervolgens werd een nieuwe gordijngevel geïnstalleerd. Bij de realisatie van de nieuwe gevels ging er veel aandacht naar het bewaren van het naoorlogse, postmoderne architecturale karakter van het gebouw, weliswaar met een subtiel, eigentijds accent. Het resultaat is een cinematografische gevel, een speels patchwork van verschillende glassoorten, zeefdrukken en kleuren. Dit leidt tot een bijzondere kleurschakering, wat de gevel binnen de strakke, klassieke ritmiek toch een dynamische, eigentijdse uitstraling geeft. De tweelaagse bovenbouw heeft een neutrale, donkere gevelbekleding.

Ook de parking met vijf bouwlagen aan de achterkant werd gerenoveerd. Drie ervan zal de Federale Politie gebruiken. Vanaf maart 2014 namen de verschillende politiediensten geleidelijk aan hun intrek in het nieuwe kantoorgebouw.

Categorie: Gebouwen; Kantoren - Renovatie

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijven
Uitgevoerde werken 
Bouw nieuwe hoofdzetel Federale Politie in Brussel. Renovatie van bestaand kantoorgebouw.
Bijzondere kenmerken 
BREEAM Very Good
Pachecolaan, Brussel, Brussels, België
Bouwheer 
Breevast Development Belgium, Immobel
Eindgebruiker 
Federale Politie
Bedrag 
€128.000.000
Architecten 
Jaspers-Eyers & Partners
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen General Contractor, Kumpen, Cordeel, Louis De Waele
Studiebureau 
VK Engineering-Civil & Structural (stabiliteit), TPF Engineering (technieken), Venac (akoestiek)
Oppervlakte bovengronds 
87 000m²
Oppervlakte ondergronds 
20 000m²
Uitvoeringstermijn
2 jaar 8 maanden
Start werken
04-2011
Einde werken
12-2013