Renovatie Les Goujons - Anderlecht

Beschrijving 

Franki is in augustus 2020 samen met Louis De Waele gestart met de gevelrenovatie van Les Goujons in Anderlecht. Dat is een sociale woontoren met 18 verdiepingen en 380 appartementen die tijdens de werken gewoon bewoond blijven. De spectaculairste werken bestaan uit de afbraak van de bestaande balkons en de vervanging ervan door betonnen prefabbalkons met nieuwe funderingen.

Het gebouw omvat twee parallellepipedumvormige volumes die een open hoek vormen en die bereikbaar zijn via drie circulatiekernen. De gevels van Les Goujons zijn niet geïsoleerd, de ramen nog origineel. Bovendien creëren de balkons die in het verlengde van de betonplaten liggen, enorme koudebruggen. Het beton brokkelt af en de relingen zijn niet meer stabiel. Daarom krijgt de buitenschil van Les Goujons een grondige facelift. Goed voor een totaal van 36.673 m².

Om de passiefnorm te halen, worden alle appartementen voorzien van een gloednieuw ventilatiesysteem. Om dezelfde reden worden de bestaande balkons afgebroken en vervangen door nieuwe die zelfs een stukje groter zullen zijn dan de oude. Ook worden de huidige ramen vervangen door aluminium exemplaren met thermische onderbreking en energie-efficiënte beglazing. De buitengevel wordt geïsoleerd. Toch zal de oorspronkelijke uitstraling van het bouwwerk evenals de open benedenverdieping in Le Corbusierstijl behouden blijven.

Eyecatchers zijn de kolommen die de betonwanden over de volledige hoogte dragen. Een stalen galerijenstructuur zal worden opgehangen aan metalen balken, die op hun beurt vastgemaakt worden aan die betonwanden. De ganse buitenschil wordt gestript tot op de betonstructuur. De hele operatie zal vermoedelijk meer dan drie jaar in beslag nemen.

 

Franki behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep en is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van gebouwen en in de burgerlijke bouwkunde.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Rue des Goujons 59-61-63 , Anderlecht, België
Bouwheer 
Foyer Anderlechtois
Architecten 
Karbon' Architecture et Urbanisme
Tijdelijke handelsvennootschap 
SM FRANKI/LOUIS DE WAELE
Studiebureau 
BE Stoffel & Partners et A+Concept
Start werken
05-2020