Stadskantoor 't Scheep - Hasselt

Beschrijving 

De ontwikkeling en realisatie van een multifunctioneel kantoorgebouw voor de stadsdiensten en het OCMW van Hasselt. Het project heeft een totale oppervlakte van 17.000 m2, waarvan 14.800 m2 nieuwbouw. Een deel van de opdracht bestaat uit de renovatie en restauratiewerken van het aanliggende, oude rijkswachtgebouw. Het project wordt uitgevoerd in BIM.

Het nieuwe stadshuis is dynamisch opgebouwd en verrast voorbijgangers afhankelijk vanuit welke richting ze het gebouw voorbijwandelen. In de gevel vind je markeringen met aluminium vinnen. Als je vanuit de Sint-Jozef straat komt aangewandeld, ervaar je de gevel als een volledig houten gevel. Kom je vanuit de Capucienenstraat, dan ervaar je de buitenmuur als transparant.

Hetzelfde principe is toegepast op de bovenplint met metalen vinnen. De lucht projecteert zich op de gevel van de bovenbouw. Dit zorgt voor een filmisch verknipt effect door de metalen vinnen. Verder zijn de onder- en bovenbouw los van elkaar gehouden door een volledig transparant tussenverdiep dat aansluit op een groendak. Door de mooie lichtinval in het gebouw, warme materialen en een goede akoestiek wordt er een heel aangenaam binnenklimaat gecreëerd.

Het is een heel energiezuinig gebouw waarbij ze het BREEAM-label excellent nastreven. Zo worden er geothermische warmtepompen gebruikt en is het dak voorzien van zonnepanelen. Ook kan het bouwwerk rekenen op een optimaal hergebruik van regenwater.

 

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Guffenslaan, Hasselt , Limburg, België
Bouwheer 
Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling
Architecten 
Jaspers-Eyers & Partners
UAUCollectiv
Architectenbureau Michel Janssen
Tijdelijke handelsvennootschap 
Kumpen, Democo
Oppervlakte bovengronds 
17 000m²
Uitvoeringstermijn
3 jaar 2 maanden
Start werken
05-2015
Einde werken
07-2018