E40 Autosnelweg : 2 nieuwe bruggen - Merelbeke

Beschrijving 

Willemen Infra en Franki Construct zijn op 20 maart 2017 gestart met de vernieuwing van twee bruggen van de E40 in Merelbeke: de brug over de Tijarm en de brug over de Oude Gaversesteenweg. Tussen de Tijarm en de Hundelgemsesteenweg komen langs beide zijden van de E40 nieuwe geluidsschermen. Een tijdelijke brug naast de E40 (zie timelapse video) zorgt ervoor dat het verkeer op de E40 in elke fase in beide richtingen mogelijk blijft. De werken duren tot het einde van 2018.

Beide bruggen dateren van de jaren 50 en zijn aan vervanging toe. Bovendien maken we van de gelegenheid gebruik om de bruggen te verbreden. Er wordt plaats gemaakt voor twee pechstroken en we voorzien alvast ruimte voor een vierde rijstrook. Dus als in de toekomst de snelweg verbreed wordt naar vier rijstroken, dan zijn de bruggen daar nu al voor uitgerust. De brug over de Tijarm wordt bovendien iets langer, zodat er ook een ventweg voor de bedrijvenzone aan eilandje Zwijnaarde onder de brug kan.

Geluidsschermen

Tussen de Tijarm en de Hundelgemsesteenweg komen langs beide zijden van de E40 geluidsschermen. De bestaande schermen aan de zuidkant verdwijnen en worden vervangen door schermen van 4 meter hoogte. Dat is 1 meter hoger dan de huidige schermen. Aan de noordkant is nu geen bescherming, maar ook daar komen schermen van 4 meter hoogte. Er worden mobiele schermen geplaatst, die verplaatst worden als de E40 in elke richting 4 rijstroken krijgt.

4 fasen

We voeren de werken uit in 4 fasen. In de eerste fase bouwden we een tijdelijke brug langs de zuidkant van de E40. Deze brug dient om tijdens de tweede fase het verkeer richting Brussel over te sturen. Zo blijft verkeer in de volgende fase mogelijk over drie versmalde rijstroken. De timelapse video geeft de opbouw van de tijdelijke brug in 7 dagen versneld weer. Tijdens fase 2 werken we aan de noordkant van de E40. Beide bruggen worden afgebroken en twee nieuwe gebouwd. De zone tussen beide bruggen wordt verbreed.

In fase 3 voeren we dezelfde werken uit als in fase 2, maar dan aan de zuidkant van de E40. Op het einde van deze fase worden de geluidsschermen geplaatst aan de zuidkant van de E40. In de vierde en laatste fase verschijnen de geluidsschermen langs de noordkant van de E40, zonder hinder voor het verkeer op de E40 en de Oude Gaversesteenweg.

Willemen Infra - de grootste Belgische wegenbouwer - is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen.

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijven
Oude Gaversesteenweg , Merelbeke, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen Infra, Franki Construct
Studiebureau 
Arcadis
Overspanning 
13m
Start werken
04-2017