Academiestraat - Gent

Beschrijving 

Bouw van 4 verschillende gebouwen met in totaal 109 wooneenheden, twee handelsruimten, een multifunctionele ruimte en een ondergrondse parking. De 4 bouwwerken - Figura, Saltare, Statua en Fibula - hebben een hedendaagse vormgeving en variëren in grootte. Ze vormen samen een mix van klassieke tuinwoningen, meergezinswoningen en meegroeiwoningen. e woningen worden aangevuld met 2 handelsruimten en een multifunctionele ruimte. Al deze functies liggen langs een nieuwe, semi-publieke binnenstraat die als ontsluiting functioneert en waarlangs een aaneensluiting van koeren, pleintjes, tuinen en waterpartijen is georganiseerd. Het woonproject werd uitgevoerd met respect voor het karakter van de omgeving en de rijke geschiedenis van de gebouwen.

De nieuwe woningen voldoen aan de eisen voor passiefhuizen. Verder is er op vlak van duurzaamheid ingezet op groendaken, infiltratiezones en een bufferbekken om het lozen van regenwater te beperken.

Op dezelfde site werden door twee andere aannemers ook de oude brandweerkazerne en de oude academie gerenoveerd en herbestemd.  De site voor Academie beslaat het volledige bouwblok tussen de Academiestraat, Molenaarstraat, Brandweerstraat en Sint-Margrietstraat in de Gentse binnenstad.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Academiestraat, Gent, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Academie Vastgoedontwikkeling
Architecten 
Robbrecht en Daem Architecten
MJosé Van Hee Architecten
Dierendonckblancke
ECTV architecten
Studiebureau 
VK Engineering (stabiliteit & speciale technieken)
Oppervlakte bovengronds 
18 274m²
Oppervlakte ondergronds 
6 726m²
Uitvoeringstermijn
4 jaar 10 maanden
Start werken
06-2017
Einde werken
04-2022