Turboverkeersplein R4WO - Oostakker

Beschrijving 

In februari 2021 zijn op de ring rond Gent de werken gestart voor de aanleg van een turboverkeersplein. Dat is een geavanceerde variant van de klassieke rotonde, met drie rijstroken en slimme verkeerslichten. Het gaat om een primeur voor ons land.

Het kruispunt aan Euro-Silo in Oostakker is een verkeersknelpunt waar op drukke momenten tot 6.000 voertuigen per uur passeren. Doordat het verkeer uit verschillende richtingen elkaar moet kruisen, ontstaan er onveilige verkeerssituaties en wachttijden. Het turboverkeersplein moet dus zorgen voor een vlotter en veiliger autoverkeer in het Gentse havengebied. Want voor je het verkeersplein oprijdt, kies je de juiste rijstrook in functie van je bestemming. Slimme verkeerslichten detecteren hoeveel verkeer er is en springen automatisch op groen. Daarnaast komen er dankzij de vernieuwing en verbreding van de fietssnelweg ook voor fietsers enkele belangrijke verbeteringen aan. Een groene berm zal de fietssnelweg en de R4 van elkaar scheiden.

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken gebeurt de aanleg van het verkeersplein in 8 verschillende fasen. Tijdens de eerste fase werken we aan de zuidelijke bocht van het turboverkeersplein. We leggen rijstroken voor het verkeersplein aan en plaatsen tijdelijke verkeerslichten. De werken in de eerste fase duren tot begin juli 2021. Als de zuidelijke bocht van het plein klaar is, starten we aan de noordelijke kant met de tweede fase. De verkeershinder blijft beperkt: er zijn tijdens de volledige duur van de werken geen omleidingen voor het autoverkeer, enkel versmalde rijstroken en een snelheidsbeperking. Fietsers volgen een korte omleiding via het havengebied, omdat de fietssnelweg wordt onderbroken ter hoogte van het kruispunt.

Willemen Infra is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen en is een toonaangevende wegenbouwer en asfalt- en betonproducent.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
D. Eisenhowerlaan, Oostakker, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
De Werkvennootschap
Start werken
02-2021