Vlaams Administratief Centrum - Gent

Beschrijving 

Het Vlaams Administratief Centrum naast het Sint-Pietersstation in Gent bestaat uit een kantooroppervlakte van 38.000 m² en biedt plaats aan 1.300 ambtenaren. Het Virginie Lovelinggebouw bestaat uit een laag gebouw in L-vorm en een kantoortoren. Het lage gebouw heeft een publieke functie, waarin bijvoorbeeld een tentoonstellingsruimte kan komen en kleine evenementen/bijeenkomsten kunnen worden georganiseerd. Het lage gebouw is 17,5 m lang en telt 3 verdiepingen (totale hoogte: 23 m).
De toren huisvest de kantoren van 29 diensten van de Vlaamse Overheid.  Het torengebouw telt 22 verdiepingen (excl. gelijkvloers) en heeft een totale hoogte van 90 meter.   
Het torengebouw is hiermee de derde hoogste toren van de stad Gent (na de Arteveldetoren (118,5 meter) en het Belfort (95 meter).
Het Virginie Lovelinggebouw is het laatste, en tevens het grootste, van de vijf provinciaal gecentraliseerde VAC's (Vlaams Administratief Centrum).

De toegang tot de gebouwen kreeg veel aandacht.
Zo ligt de ingang van het nieuwe kantoorgebouw op niveau +1. Voor deze ingang werd tussen de 2 gebouwen een zwevend voorplein gecreëerd, een podium met zicht op het Maria Hendrikaplein, het station en de nieuwe busterminal. Deze verhoging geeft het kantoorgebouw een veilige inkom en men kan dit 'podium' gebruiken voor andere (culturele) activiteiten.

Ook de integratie van het openbaar vervoer was een absolute vereiste: de haltes van bussen en trams zetten de pendelaar af onder of naast het gebouw.

Ondergronds is er een parkeergarage van drie bouwlagen met in totaal 2,800 parkeerplaatsen. Met een K-waarde van 18 en een E-peil van 50 kreeg het project 4 sterren voor duurzaamheid van de Vlaamse overheid. Het VAC vormde het begin van een grootschalig vernieuwingsproject in de zone rond het Sint-Pietersstation.

Categorie: Gebouwen; Kantoren

 

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

Nieuws

13/02/2014 - 15:00
 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
Bouw van een nieuw Vlaams Administratief Centrum
Bijzondere kenmerken 
Gebouw met 4-sterren voor duurzaamheid
Koningin Maria Hendrikaplein 70, Gent, Oost-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Projectvennootschap Sofa Invest
Eindgebruiker 
Vlaamse Gemeenschap
Bedrag 
€50.000.000
Architecten 
POLO Architects
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen General Contractor, Interbuild
Studiebureau 
VK Engineering (technieken), Greusch (stabiliteit), Venac (akoestiek)
Oppervlakte bovengronds 
37 748m²
Oppervlakte ondergronds 
2 400m²
Uitvoeringstermijn
2 jaar 6 maanden
Start werken
08-2011
Einde werken
02-2014