Elisabeth Center - Antwerpen

Prev Next
Beschrijving 

De Koningin Elisabethzaal in Antwerpen; wie kent ze niet? Grote sterren als Bruce Springsteen en Jacques Brel traden er op. Willemen startte in juni 2014 met de bouw van een nieuwe topzaal met internationale allure op dezelfde plaats. Het geheel kreeg ook een nieuwe naam: Elisabeth Center Antwerp.

Het Elisabeth Center Antwerp, vlak bij het Centraal Station, is uitgerust met de modernste faciliteiten en technische voorzieningen. De nieuwe concert- en congreszaal maakt deel uit van een volwaardig complex en kan gecombineerd worden met de bestaande zalen van de ZOO en met de dierentuin zelf. De capaciteit van de zaal varieert tussen de 1.825 en 2.000 plaatsen. Het congrescentrum kreeg er twee grote zalen bij, 550 m² op het gelijkvloers en 450 m² op de eerste verdieping.

Het Elisabeth Center Antwerp is een ideale omgeving voor klassieke muziek, maar ook rock, pop, wereldmuziek en musicals krijgen een plaats in de nieuwe zaal. Nationale en internationale congressen kunnen er hun deelnemers op een kwalitatieve en hedendaagse manier verwelkomen. Het Elisabeth Center Antwerp is ook de thuishaven van het Antwerp Symphonic Orchestra, de nieuwe naam van deFilharmonie.

Het ontwerp komt van de hand van het Britse architectenbureau Ian Simpson in samenwerking met Kirkegaard Associates uit Chicago en studie- en adviesbureau Bureau Bouwtechniek uit Antwerpen. Kirkegaard is een wereldautoriteit op het vlak van akoestiek. De THV Elisabeth stond in voor de bouw en afwerking van het project en bestaat uit Willemen General Contractor, Heijmans nv en Verstraete & Vanhecke. Het gebouw werd gerealiseerd volgens de nieuwste normen op het vlak van duurzaamheid en milieu.

Enkele cijfers op een rij:

  • het totale complex is 25.000 m² groot
  • de Koningin Elisabethzaal telt 2.000 zitjes
  • er werden drie torenkranen gebruikt
  • het gebouw rust op ongeveer 500 funderingspalen
  • er werd 820 kalenderdagen aan gewerkt
  • er werd 1.300 ton wapeningsstaal en 800 ton profielstaal verwerkt
  • er werden 17.600 m² welfsels aangevoerd
  • het zwaarste dakspant weegt 35 ton
  • het complex bevat 17 liften
  • het podium bestaat uit 12 individueel beweegbare delen.

Categorie: Gebouwen; Sport & Ontspanning - Renovatie

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
Nieuwbouw en renovatie van een concertzaal (huidige Kon. Elisabethzaal) met congrescentrum
Koninging Astridplein 26, Antwerpen, Antwerpen, België
Bouwheer 
KMDA Departement Projecten
Bedrag 
€49.000.000
Architecten 
Ian Simpson Architects
Kirkegaard Associates
Bureau Bouwtechniek
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen, Heijmans, Verstraete Vanhecke
Uitvoeringstermijn
2 jaar 5 maanden
Start werken
06-2014
Einde werken
11-2016