Cultuurcentrum De Factorij en bibliotheek - Zaventem

Beschrijving 

Het cultureel centrum werd opgetrokken op de oude ‘Suchard site’.

Dit terrein, een ‘verloren’ stukje grond, paalt aan de achterkanten van de winkels van de Stationsstraat en de woningen van de De Seliersstraat enerzijds en aan de spoorweg anderzijds.

De aangrenzende aanwezigheid van de academie in haar groene omgeving met prachtige bomen verruimt en voedt deze site, en wordt het groene ankerpunt naar de dorpskern toe.

De Suchard site is omgevormd tot de ‘Cultuursite Suchard’.

Niet alleen om te voldoen aan de voorschriften van een maximale bouwhoogte van 8 m maar ook om akoestische redenen werd geopteerd om de theaterzaal – toegankelijk voor 800 personen – gedeeltelijk ondergronds te bouwen volgens het principe ‘doos in doos’. Omwille van de akoestiek heeft Franki Construct een schelpvormige zaal gebouwd.

De ondergrondse foyer voorziet in natuurlijk daglicht: het noordelijk daglicht dat via de vide langs ‘de schelp’ gefilterd naar beneden schijnt is ideaal voor kunsttentoonstellingen, maar ook voor de centrale inkom van het cultureel centrum, de bibliotheek en de dienst cultuur die er hun plaats hebben.

De bescheiden inplanting van de openbare bibliotheek sluit harmonieus aan bij de omgeving: ze ‘leunt’ tegen de oude resterende gevels van de Suchardfabriek en laat tegelijk ruimte vrij voor dit grote, glooiende architectonische ontwerp.

Het centraal gelegen cultuurcafé zorgt voor de nodige sociale interactie tussen de cultuur- en literatuurliefhebbers of voor een ontmoeting met de toevallige voorbijganger die er een aantrekkelijk terras bijkrijgt.

Het bouwproject is een toonbeeld van duurzaam bouwen:

  • Groendaken over de volledige oppervlakte van het dak.
  • Warmterecuperatie door middel van geothermische boringen, 80 meter diep.
  • Groene omgevingsinfrastructuur.
  • Witte eco-bitumineuze dakdichting.
  • Regenwater infiltratiebekkens. 

Categorie: Gebouwen; Publiek, Sport & Ontspanning

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Bijzondere kenmerken 
Terrazzo vloer // stalen dakspanten // architectonische betongevel // groendak // koperen dak- en gevelbekleding
Willem Lambertstraat 10, Zaventem, Vlaams Brabant, België
Bouwheer 
Belfius Bank
Eindgebruiker 
Autonoom Gemeentebedrijf Zaventem
Architecten 
Archiles
EBTCA Architecten
Studiebureau 
StuBeCo
Oppervlakte bovengronds 
8 700m²
Oppervlakte ondergronds 
6 500m²
Start werken
01-2014