Gevangenis - Leuze-en-Hainaut

Beschrijving 

Nieuwe gevangenis met een capaciteit van 312 plaatsen op een site van 14,47 ha (ca. 470 m lang bij ca. 420 m breed), gelegen aan de rand van Leuze-en-Hainaut. De 6 meter hoge omheiningsmuur vormt de omringende beveiliging en versterking van de gevangenis. Ruim 1.000 m² geïntegreerde rietvelden zorgen voor de zuivering van het afvalwater. Het inkomgebouw is in de omheiningsmuur ingebouwd en bestaat uit een paviljoen met twee verdiepingen. Het dient als een controlesas voor de bezoekers en de voertuigen. In dat gedeelte van het complex bevinden zich het portierslokaal, lokalen voor het personeel, de zittingszaal, enz.

Het bezoekersgebouw bevindt zich aan de voorkant van het hoofdgebouw. Binnen de omheining zijn in het stervormige hoofdgebouw, het panoptisch centrum (controlezone) en de vier cellenvleugels ondergebracht. Verder beschikt het gebouw over werkplaatsen, een centrale post, kantoren, een keuken, een onthaalcentrum, zalen voor sport en andere activiteiten, lokalen voor het personeel, een refter, een paviljoen voor gedetineerden, verschillende technische lokalen, enz.

Omwille van de veiligheid werd gekozen voor een eenvoudige, functionele organisatie, een goede zichtbaarheid en ruimtes die een gemakkelijk toezicht mogelijk maken.

Categorie: Gebouwen; Publiek - Bouwteam - Design & Build

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
DBFM-project voor de nieuwe gevangenis in de regio Mons
Bijzondere kenmerken 
BREEAM Very Good
Avenue de l'Europe, Leuze-en-Hainaut, Hainaut, België
Bouwheer 
Regie der Gebouwen
Bedrag 
€75.000.000
Architecten 
Assar Architects
Storimans Wijffels
DDS & Partners
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen General Contractor, Cordeel
Studiebureau 
Pirnay (stabiliteit), Arch & Teco (technieken), Venac (akoestiek)
Uitvoeringstermijn
1 jaar 9 maanden
Start werken
09-2012
Einde werken
06-2014