Imec Cleanroom - Heverlee

Beschrijving 

Willemen bouwt voor het Leuvense nanotechnologiebedrijf Imec een nieuwe cleanroom. In dit hypermodern laboratorium wil het bedrijf extreem kleine chips maken. De cleanroom is onder meer uitgerust met een ‘waffle table’, een 90 centimeter dikke betonplaat die de basis vormt van de cleanroom en helemaal gescheiden is van de buitenmuren.

De nieuwe cleanroom FAB3 wordt 4.000 vierkante meter groot en zal uitgerust zijn met de modernste snufjes. Zijn structuur, die rust op 831 betonnen palen die 18 meter diep in de grond zitten, garandeert dat er geen trillingen zijn. Dat is noodzakelijk, want nanotechnologie vereist extreme precisie: het moet tot op een miljoenste van een millimeter juist zijn. De waffle table bevindt zich op een hoogte van 15 meter boven de begane grond  en is geperforeerd met liefst 3.300 gaten (400 mm diameter). Bovendien mag de cleanroom geen enkel stofdeeltje bevatten, er is daarom voortdurend luchtcirculatie.

De gevel van de nieuwe cleanroom werd ontworpen door architect Stéphane Beel. M+W Group, een wereldleider in hightech engineering en constructie, staat in voor de coördinatie van het project. Imec is wereldleider in het onderzoek naar nano-elektronica. Zowel op vlak van ICT, gezondheidszorg als energie heeft Imec wereldwijd samenwerkingen lopen met bedrijven en andere onderzoekscentra. Het bedrijf stelt 2.200 mensen tewerk. De cleanroom zal in 2016 in gebruik genomen worden.

Categorie: Gebouwen; Industriebouw & Logistiek

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Uitgevoerde werken 
Bouw van een nieuwe 450-mm cleanroom
Kapeldreef 75, Heverlee, Vlaams Brabant, België
Bouwheer 
IMEC
Bedrag 
€19.000.000
Architecten 
M+W Group
Tijdelijke handelsvennootschap 
Willemen General Contractor, Aannemingen Janssen, Van Laere
Studiebureau 
Abetec
Uitvoeringstermijn
11 maanden
Start werken
12-2014
Einde werken
11-2015