Tramstelplaats Marconi - Brussel

Beschrijving 

De Marconistelplaats komt op een terrein dat grotendeels op grondgebied Ukkel ligt en een stukje op Vorst. Het terrein grenst aan de Vlaams-Brabantse gemeente Drogenbos en is 3,7 hectare groot. Daarvan wordt 2,3 hectare overdekt. De nieuwe stelplaats zal 75 trams van het type 3000 en 4000 kunnen stallen. Het onderhoudsatelier zal 15 trams tegelijk kunnen opvangen. Daarnaast bouwt Franki Construct – Kumpen nog een administratief gebouw met een ontvangstzaal en een ontspanningsruimte voor de trambestuurders.

De bouw van de stelplaats kadert in het Europese project TramStore21, waar ook de steden Rotterdam, Dijon en Blackpool aan deelnemen. Het project kan op Europese financiële steun rekenen en stelt als doel de duurzaamheid van stedelijke infrastructuur met respect voor het leefmilieu te bevorderen. Zo zullen de bouwmaterialen in harmonie zijn met de groene omgeving en wordt bij de bouw veel aandacht besteed aan energiebeheer, waterafval en onderhoud van de gebouwen. Natuurlijke lichtinval, geluidsisolering door middel van toepassing van de allernieuwste technieken om geluid en trillingen te beperken en de recuperatie van regenwater staan borg voor een uitermate duurzame tramstelplaats.

Franki Construct en Kumpen hebben op de site samen ook het voorlopige openluchtdepot langsheen de Ruisbroeksesteenweg gebouwd. Deze voorlopige stelplaats is inmiddels in gebruik en kan 28 trams herbergen. De globale investering bedraagt ruim 50 miljoen euro.

Categorie: Gebouwen; Industriebouw & logistiek - Burgerlijke bouwkunde; Spoorinfrastructuur, Bodemsanering

Kumpen behoort sinds de overname van Aswebo in 2011 voor 50% tot de Willemen Groep. Vanaf 2018 wordt Kumpen helemaal geïntegreerd in de groep.

Franki Construct behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep, één van de grotere spelers in de bouwsector. Enkele van de belangrijkste partners binnen deze groep zijn Willemen General Contractor, Cosimco, Franki, Aswebo en Aannemingen Van Wellen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijven
Bijzondere kenmerken 
Geluidsmuur van 50m breed en 3m hoog. Absorberende ballast. Geluidsdempende rails. Staalstructuur. Bodemsaneringswerken
Ruisbroeksesteenweg 73, Ukkel, Brussels, België
Bouwheer 
Brusselse Vervoersmaatschappij (MIVB)
Architecten 
Altiplan
Tijdelijke handelsvennootschap 
Franki Construct, Kumpen
Studiebureau 
Sweco Belgium, Transamo
Start werken
09-2015