Tramstelplaats Marconi - Brussel

Beschrijving 

De Marconistelplaats komt op een terrein dat grotendeels op grondgebied Ukkel ligt en een stukje op Vorst. Het terrein grenst aan de Vlaams-Brabantse gemeente Drogenbos en is 3,7 hectare groot. Daarvan wordt 2,3 hectare overdekt. De nieuwe stelplaats zal 75 trams van het type 3000 en 4000 kunnen stallen. Het onderhoudsatelier zal 15 trams tegelijk kunnen opvangen. Daarnaast bouwt Franki Construct – Kumpen nog een administratief gebouw met een ontvangstzaal en een ontspanningsruimte voor de trambestuurders.

De bouw van de stelplaats kadert in het Europese project TramStore21, waar ook de steden Rotterdam, Dijon en Blackpool aan deelnemen. Het project kan op Europese financiële steun rekenen en stelt als doel de duurzaamheid van stedelijke infrastructuur met respect voor het leefmilieu te bevorderen. Zo zullen de bouwmaterialen in harmonie zijn met de groene omgeving en wordt bij de bouw veel aandacht besteed aan energiebeheer, waterafval en onderhoud van de gebouwen. Natuurlijke lichtinval, geluidsisolering door middel van toepassing van de allernieuwste technieken om geluid en trillingen te beperken en de recuperatie van regenwater staan borg voor een uitermate duurzame tramstelplaats.

Franki Construct en Kumpen hebben op de site samen ook het voorlopige openluchtdepot langsheen de Ruisbroeksesteenweg gebouwd. Deze voorlopige stelplaats is inmiddels in gebruik en kan 28 trams herbergen. De globale investering bedraagt ruim 50 miljoen euro.

Categorie: Gebouwen; Industriebouw & logistiek - Burgerlijke bouwkunde; Spoorinfrastructuur, Bodemsanering

Willemen Infra - de grootste Belgische wegenbouwer - is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen.

Franki Construct behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep, de grootste familiale bouwgroep in België.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Bijzondere kenmerken 
Geluidsmuur van 50m breed en 3m hoog. Absorberende ballast. Geluidsdempende rails. Staalstructuur. Bodemsaneringswerken
Ruisbroeksesteenweg 73, Ukkel, Brussels, België
Bouwheer 
Brusselse Vervoersmaatschappij (MIVB)
Architecten 
Altiplan
Tijdelijke handelsvennootschap 
Franki Construct, Kumpen
Studiebureau 
Sweco Belgium, Transamo
Start werken
09-2015

Aannemingsbedrijven