VRT-Huis - Brussel

Beschrijving 

Bouw van het nieuwe gebouw voor de Vlaamse publieke omroep VRT in het toekomstige Mediapark aan de Reyerslaan in Brussel. Het consortium VRT Morgen, waar Willemen Construct deel van uitmaakt, startte de werken in november 2022. Die zullen in totaal vier jaar in beslag nemen.

Samen met collega-aannemer Jan De Nul, bouwtechnologiegroep EEG, architectenbureaus OFFICE Kersten Geers, David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects en Bureau Bas Smets, ingenieursbureaus Tractebel en CES en bouwer van tv- en radiostudio's Ideal Acoustics gaat Willemen Construct deze uitdaging aan. Onder de naam ‘VRT Morgen’ worden de krachten gebundeld om samen het nieuwe VRT-huis te realiseren.

Dat nieuwe VRT-huis van 65.000 m² blijft op de huidige site aan de Reyerslaan. Het wordt een compact en veelzijdig gebouw van twee gestapelde volumes. De basis is een achthoekig volume met een ruime lobby, een eventruimte, een bedrijfsrestaurant, logistieke werkruimtes met laad- en loszones en drie grote televisiestudio’s. Daarbovenop komt het tweede volume met in totaal drie verdiepingen. Elke verdieping bestaat uit een ruime werkvloer van 87 m x 87 m.

VRT koos daarbij voor een horizontaal gebouw dat een nieuwe manier van werken bevordert. Medewerkers zullen letterlijk samenwerken op grote werkplatformen die flexibel kunnen inspelen op hoe media de komende decennia evolueren. Het gebouw wordt een plek waar creatie en interactie centraal staan.

Het nieuwe VRT-huis wordt een compact gebouw, geïntegreerd in de natuurlijke omgeving en met een beperkte ecologische voetafdruk. Het bouwproject kiest enerzijds voor het behoud van zo veel mogelijk bestaande bomen en anderzijds blijft het nieuwe gebouw 100% vrij van fossiele brandstoffen. Er wordt gebruik gemaakt van een goed isolerende gebouwenschil en het gebouw wordt volledig verwarmd met behulp van gerecupereerde warmte en warmtepompen. Op het dak komen nog eens 2.300 m² zonnepanelen. Het gebouw krijgt ook vijf grote binnentuinen en aanpalende terrassen. In combinatie met de bomen en het park zorgt dat voor een uitgesproken groene omgeving, zowel binnen als buiten.

Willemen Construct is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Willemen General Contractor en de bouwafdeling van Kumpen.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijf
Auguste Reyerslaan 52 B, Brussel, Brussels, België
Bouwheer 
VRT
Architecten 
Office Kersten Geers David Van Severen
Jaspers-Eyers Architects
Bureau Bas Smets
Tijdelijke handelsvennootschap 
VRT Morgen
Studiebureau 
Tractebel, CES, Ideal Acoustics