Snelweg A11 - Brugge-Westkapelle

Prev Next
Beschrijving 

Op 22 maart 2014 startte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de aanleg van een belangrijke schakel in het verkeersnetwerk in West-Vlaanderen:  de A11. Die 12 km lange nieuwe autosnelweg vormt het ontbrekende puzzelstuk tussen twee belangrijke verkeersaders: de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle. 

Door die 'missing link' aan te leggen beoogt de Vlaamse overheid om de mobiliteit om en rond het polder- en havengebied te verbeteren. Met de komst van de A11 wordt het economisch verkeer en het personenverkeer van elkaar gescheiden. Daarboven wordt er een nieuwe en veilige lokale weg- en fietsinfrastructuur voorzien. Ook biedt de nieuwe snelweg extra ontwikkelingskansen voor de havenactiviteiten en het streektoerisme. Belangrijk om te weten is dat de nieuwe snelweg wordt aangelegd met respect voor mens en omgeving. 

De werkzaamheden omvatten een heel aantal constructies, verspreid over 18 zones. Die zouden beëindigd moeten zijn na 42 maanden, in het najaar van 2017.

Om enkele 'missing links' in het Vlaamse wegennet weg te werken worden er verschillende projecten uitgevoerd via een Publiek-Private Samenwerking (PPS).

In een PPS-project gaat de overheid in zee met een private partner en sluit een DBFM-overeenkomst af (Design, Build, Finance & Maintain). Dit wil zeggen dat een private projectvennootschap het ontwerp, de bouw, de financiering en 30 jaar het onderhoud van de A11 voor haar rekening neemt. In ruil daarvoor betaalt de overheid jaarlijks een prestatie-afhankelijke vergoeding.

De opdrachtnemer is de private projectvennootschap ‘Via A11’. 

Aandeelhouders zijn:  

  • de private partijen DG Infra+, Inframan, Ondernemingen Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere, Aswebo, Aclagro en Franki Construct
  • Via-Invest, een samenwerkingsverband tussen AWV en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV)

Naast kapitaal van de aandeelhouders, wordt de vennootschap gefinancierd met een obligatie (project bonds). Voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de A11 doet ‘Via A11’ beroep op aannemers: Ondernemingen Jan De Nul, Algemene Aannemingen Van Laere , Franki Construct, Aswebo, Aclagro.

Categorie: Burgerlijke bouwkunde; Bruggen, Tunnels - Wegenbouw; Algemene wegenwerken, Asfaltwerken, Betonwerken - Design & Build - PPS

Willemen Infra - de grootste Belgische wegenbouwer - is op 1 juli 2018 ontstaan uit de fusie tussen Aswebo, Aannemingen Van Wellen en de infra-afdeling van Kumpen.

Franki Construct is gespecialiseerd in de burgerlijke bouwkunde en de (zware) industriebouw en behoort sinds 1998 tot de Willemen Groep.

 
locatie 

Projectdetails

Aannemingsbedrijven
Bijzondere kenmerken 
Design, Build, Finance, Maintain
Pathoekeweg, Brugge, West-Vlaanderen, België
Bouwheer 
Agentschap Wegen en Verkeer
Tijdelijke handelsvennootschap 
Via A11 (Aswebo, Franki Construct, Jan De Nul, Van Laere, Aclagro)
Uitvoeringstermijn
3 jaar 5 maanden
Start werken
03-2014
Einde werken
08-2017